کلینیک تغذیه ماهورا

4 مدل از رژیم فستینگ، معایب و مزایا

رژیم فستینگ

آنچه خواهید خواند:

رژیم فستینگ

رژیم فستینگ یکی از انواع محبوب رژیم هاست که به تازگی مورد توجه کاربران و زیباجویان عزیز  قرار گرفته است.

این رژیم ها به سبب نتایج فوق العاده ای که بر کاهش وزن سریع و شکستن استپ وزنی دارند جز محبوب ترین رژیم ها در دهه اخیر محسوب می شوند.

مساله چیز پیچیده ای نیست!

این درواقع اتنخاب شماست که چگونه میخواهید لاغر شوید؛

رژیم فستینگ درواقع شیوه ای در زمان بندی غذایی شماست که به کمک آن شما میتوانید به صورتی موثر و کارآمد به سمت تناسب اندام خود گام بردارید.

ریشه لغوی این رژیم از واژه فستینگ (fasting) به معنای روزه گرفتن می آید که در واقع اشاره دارد به شباهت این شیوه از تغذیه به روزه داری و نخوردن غذا در ساعاتی معین از شبانه روز!

رژیم فستینگ در واقع بخشی از طبیعت اجداد شکارچی ماست؛

نیاکانی که در فواصل طولانی به دلیل شرایط نا مساعد یا نبود شکار مجبور به تحمل گرسنگی و مقاومت در شرایط خاص بوده اند!

رژیم فستینگ اجداد ما

بسیاری از مشاهدات امروزی بر تاثیر این رژیم گواهی دارند؛

پزشکان و متخصصان تغذیه نیز از همین شیوه به نتایج خوبی بر بیمارانشان دست یافته اند.

این رژیم ها انواع مختلفی دارند که شامل:

مدل ۲۴ ساعته

مدل ۱۲ ساعته

مدل ۵:۲

مدل ترکیبی

که در ادامه به توصیح آنها خواهیم پرداخت؛

مدل ۲۴ ساعته

این مدل جز سخت ترین انواع رژیم های فستینگ محسوب می شود که درآن فرد در ۲۴ساعت نباید هیچ گونه کالری ای دریافت کند.

در واقع در طی این رژیم فرد چند روز درهفته بسته به صلاح دید متخصص تغذیه نباید هیچ گونه ماده غذایی کالری داری را مصرف نماید.

اما در روز های باقیمانده هفته میتواند طبق رژیم داده شده عمل کرده و مصرف غذا داشته باشد.

 

مدل ۱۲ ساعته

این نوع از رژیم های فستینگ مناسب افرادی است که سبک زندگی کارمندی دارند و یا زمان زیادی جهت تهییه و مصرف وعده صبحانه ندارند و یا همچنین افرادی که عادت به میل و یا شرایط مصرف این وعده نداشته اند.

 چرا که در طی این رژیم فرد معمولا قادر به مصرف وعده صبحانه نبوده وباید ۱۲ ساعت از شبانه روز را به حالت روزه داری سپری نماید.

یعنی به طور مثال فستینگ شما از ساعت 10 امشب شروع می شود و تا ساعت 10 فردا صبح ادامه خواهد داشت و شما طی این مدت زمان مجاز به مصرف هیچ ماده دارای کالری ای نخواهید بود!

البته در طی ساعات فستینگ مصرف چای و قهوه به سبب کالری اندک بلا مانع است.

مدل ۵:۲

این نوع از رژیم یکی از انواع محبوب رژیم فستینگ است که درآن فرد ۲روز از هفته را با حداقل کالری که توسط متخصص تغذیه تنظیم شده است، سپری می کند و ۵ روز دیگر هفته را فرد رژیم معمولی تری با فشاری کمتر و کالری بیشتر اما تعیین شده توسط متخصص خود خواهد داشت.

مدل ترکیبی

یکی از انواع رایج رژیم های فستینگ، مدل ترکیبی است .

در واقع این رژیم ترکیبی از انواع مدل های پیشین یعنی مدل  ۵:۲  ،۱۲ ساعته  و۲۴ ساعته است.

این نوع از رژیم فستینگ بر حسب شرایط بیمار می تواند متفاوت باشد؛

مثلاً فرد ۱ یا ۲ روز در هفته با کالری کم  مطابق با روش ۵:۲ رژیم می گیرد  و ۱ روز دیگر را با روش ۲۴ ساعته یا ۱۲ ساعته و برحسب دو روش دیگر  بسته به شرایط رژیم میگیرد.

رژیم فستینگ بانوان

رژیم فستینگ، مزایا

مهم ترین نکته این است که رژیم های فستینگ با محدودیت کالری همراه هستند و محدودیت کالری سبب افزایش طول عمر  می‌ گردد که  این امر تا حد زیادی به کاهش بیماری‌های متابولیک و قلبی نسبت داده می‌شود.

یعنی شما با کاهش کالری از طریق دریافت رژیم فستینگ، در واقع علاوه بر سلامتی و زیبایی، به کاهش بیماری ها و در نتیجه افزایش طول عمر خود کمک خواهید نمود.

 پژوهش ها نشان می دهند که کاهش کالری ۲۵ درصدی و یا کمتر از این مقدار در انسان در طولانی مدت چه در افراد با وزن طبیعی و یا اضافه وزن سبب کاهش روند پیری و بیماری های مرتبط با پیری، بهبود حساسیت به انسولین و کاهش گلوکز ناشتا و کاهش کلسترول LDL  و همچنین چربی تری گلیسیرید و شاخص های التهابی  خون می گردد.

 

همچنی از مزایای نوع ۵:۲ رژیم فستینگ میتوان به این نکته اشاره نمود که با وجود تغییرات هورمونی طی رژیم فستینگ، درنهایت کاهش وزن همراه با کاهش میل دائمی فرد برای مصرف بیشتر غذاها خواهد بود.

 

نکته قابل توجه اینجاست که رعایت رژیم فستینگ در کنار فعالیت بدنی می تواند بر کاهش غلظت انسولین و بهبود مقاومت به آن، کاهش پروفایل چربی و قند و خون موثر باشد.

رژیم فستینگ

رژیم فستینگ، معایب

از سویی دیگر در کنار این همه مزایا از معایب این رژیم ها می توان به کاهش تراکم استخوان در افراد اشاره نمود.

مطالعات نشان می دهند افرادی که انواعی از رژیم فستینگ که دوره های مصرف کالری  محدود را به جای رژیم های عدم دریافت انرژی یا کالری دارند (مثل رژیم های مدل۲۴ساعته) انتخاب های سالم تری داشته و پس از دوره کاهش وزن از سلامت بیشتری برخوردار خواهند بود.

 

از دیگر معایب رژیم فستینگ گرسنه ماندن طولانی مدت در بعضی از انواع آن است، مثلا در انواعی از رژیم های فستینگ مانند رژیم های ۲:۵ که درآن افراد وعده صبحانه را حذف می نمایند یا رژیم های ۱۲ ساعته که نا خود آگاه سبب از دست رفتن یک وعده غذایی خواهند شد.

مطالعات نشان داده اند که افرادی که صبحانه خود را خذف نموده اند در زمان مصرف ناهار گرسنه‌ تر بوده اند!

از طرفی سطح گلوکز و انسولین آنها بعد از ناهار، افزایش یافته که خود زمینه را برای ابتلا به دیابت بالا می برد!

 

همچنین از عوارض ضمنی رژیم فستینگ میتوان به لرز، تحریک پذیری، کم انرژی بودن فرد و گرسنگی اشاره نمود که البته موارد نام برده در اکثر رژیم های غذایی به صورت گهگاه قابل مشاهده است .

 

در کل تحقیقات نشان نداده است که رژیم فستینگ نتایج بهتری نسبت به برنامه های کاهش وزن استاندارد و همراه با محدودیت کالری دارند.

اما این مساله به معنی از اساس رد کردن رژیم فستینگ نیست؛

توصیه تیم ماهورا به شما عدم استفاده طولانی مدت از رژیم فستینگ است اما این توصیه به معنی بی نتیجه یا بد بودن این نوع خاص از رژیم ها نیست.

 

ما تقریبا تمام اشکال اصولی و علمی آن را برایتان شرح دادیم و شما می توانید زیر نظر پزشک متخصص تا چندین دوره از این شیوه برای تسهیل روند لاغری خودتان استفاده نمایید اما نباید از جوانب زیاده روی در آن غافل بمانید.

دریافت رژیم فستینگ

بیشتر بخوانید:

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

4 مدل از رژیم فستینگ، معایب و مزایا

رژیم فستینگ

آنچه می خوانید:

اشتراک گذاری: